Bruins made kruif

Een goede verkoopmakelaar weet hoe het werkt

Geplaatst op

Tijdens de verkoop van een huis zijn er heel wat zaken waar u bij stil moet staan. Welke verkoopstrategie past het beste bij uw huis? Hoe onderhandel u over de prijs? Wat zijn de valkuilen? Hier lees u het volledige verkoopproces in 7 stappen en vind u alles wat u moet weten over de verkoop van u huis.

 

  1. Vaststellen van de vraagprijs

Natuurlijk wil u u huis voor de beste prijs verkopen. Maar wat is de beste prijs? Een te hoge vraagprijs leidt tot weinig of geen belangstelling en een te lage vraagprijs gaat ten koste van de opbrengst. Een realistische vraagprijs ligt daar dus precies tussenin.

De vraagprijs is niet hetzelfde als de waarde van de woning. In de vraagprijs is vaak ruimte verwerkt om te onderhandelen. Ook de gewildheid van de woning, de persoonlijke situatie van jou als verkoper en de zoekcategorieën op funda.nl spelen een rol in het bepalen van de vraagprijs.

Een verkoopmakelaar komt langs om u huis te inspecteren en legt alle woninggegevens vast in een zogenoemd opnamerapport. Als het om een oude woning gaat of als er gebreken zijn, kan de verkoopmakelaar adviseren bepaalde clausules op te nemen. Ook vergelijkt een verkoopmakelaar uw woning met andere vergelijkbare woningen om zo tot een meest passende vraagprijs te komen.

Als verkoper heb u een mededelingsplicht (of informatieplicht). Deze mededelingsplicht verplicht jou als verkoper alle informatie te verstrekken die voor de koper belangrijk kan zijn. Zo ben u verplicht te laten weten of de woning gebreken heeft en welke dat zijn. De verkoopmakelaar helpt u met het invullen van de mededelingsplicht.

  • Stel een publiciteitscampagne op

Alleen een bord in de tuin is (meestal) niet genoeg om een woning onder de aandacht van een grote doelgroep te brengen. Met het grootste aanbod aan woningen, de meeste bezoekers én de meest verkochte woningen, is funda.nl de grootste huizensite van Nederland. Bijna 100% van alle woningzoekers begint hun zoektocht op funda.nl. U woning op funda.nl plaatsen is daarom een aanrader.

  • U woning verkoopklaar maken

Het verkopen van een woning vraagt om een goede voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan een liku verf of een goede opruim- of schoonmaakbeurt en denk daarbij aan de volgende zaken:

  • Opruimen
  • Schoonmaken
  • Repareren
  • Verwijderen van persoonlijke spullen
  • Bezichtigingen

De bezichtigingen beginnen zodra de eerste potentiële kopers een bezichtiging hebben aangevraagd. Meestal gaat dat via de verkoopmakelaar. Hij coördineert en begeleidt de bezichtigingen.

De verkoopmakelaar stemt in overleg met jou het tijdstip van de bezichtigingen af. Zelf hoef u daar niet bij aanwezig te zijn. Dit geeft kijkers minder het gevoel dat ze op visite zijn, waardoor ze zich beter kunnen inleven in hoe het is om in de woning te wonen. Bij een makelaar zijn kopers eerlijker en kritischer. Dit geeft de makelaar de kans om in te springen op de feedback en mogelijkheden aan te dragen hoe ze zaken anders kunnen indelen of verbouwen.

De bezichtiging is een goede gelegenheid om te achterhalen waarom de kandidaat-koper geïnteresseerd is in de woning en waar aanvullende vragen liggen. Deze informatie kan belangrijk zijn voor het bepalen van de strategie in de vervolgfase en uiteraard bij latere onderhandelingen. De verkoopmakelaar brengt daarom na de bezichtiging verslag uit over de feedback.

5.      Onderhandeling over de verkoopprijs

Eén-op-één onderhandelingen

De onderhandelingen starten als u het eerste bod hebt ontvangen en hier een tegenbod op uitbrengt, of als u expliciet meldt dat u in onderhandeling bent. U bent als verkoper niet verplicht een woning te verkopen aan iemand die de vraagprijs geboden heeft. U mag besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen.

U kunt met meerdere personen tegelijk onderhandelen. Dus ook als u al in onderhandeling bent, mag iemand anders een bod doen.

Verkopen via inschrijving

Soms zijn er zoveel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen, dat het moeilijk te bepalen is wie de beste koper is. Op dat moment kun u, in overleg met de makelaar, besluiten een inschrijvingsprocedure te starten. Bij een inschrijving krijgen alle bieders een gelijke kans om een bod uit te brengen. Als verkoper moet u wel eerst eventueel eerder gedane toezeggingen of afspraken nakomen, voordat de procedure veranderd wordt.

  • Ondertekening verkoopovereenkomst

Wanneer jij en de koper het eens zijn over de prijs, opleverdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken, dan is er overeenstemming bereikt. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een koopovereenkomst die uw verkoopmakelaar opstelt.

Samen met de makelaar loop u de koopovereenkomst door om te zien of alle gegevens kloppen en – waar nodig – toelichting te geven. Zo weet u precies waar u voor tekent.

De koop komt tot stand als beide partiun de koopovereenkomst hebben ondertekend. De koopovereenkomst gaat naar de notaris en de koper heeft vervolgens een wettelijke bedenktijd van drie dagen waarin hij zonder opgaaf van reden alsnog de koop kan ontbinden. De bedenktijd van drie dagen gaat in zodra een kopie van de getekende koopovereenkomst aan de koper is overgedragen. Na deze tijd is de koop definitief rond, tenzij er ontbindende voorwaarden van toepassing zijn.

  • De overdracht van het huis

De ondertekende koopovereenkomst en alle relevante stukken gaan samen met een kopie van uw identiteitsbewijs naar de notaris. Zodra de notaris de koopovereenkomst heeft ontvangen, stelt hij een datum en een tijdstip vast voor het ondertekenen van de akte van levering.

Een aantal dagen voor de levering krijg u van de notaris een concept van de leveringsakte en een nota van afrekening. Controleer goed of alle gegevens kloppen. De verkoopmakelaar helpt u daar uiteraard ook bij. Houd er rekening mee dat de koper het recht heeft vóór de levering de woning te inspecteren om te zien of deze nog in de afgesproken staat is.

Op de dag van levering ga u naar de notaris. Op het tijdstip dat is afgesproken betaalt de koper de koopsom en, als dat van toepassing is, de prijs voor de roerende zaken die u achterlaat en worden overgenomen. De notaris zorgt voor de afrekening van de zakelijke lasten zoals de onroerendezaakbelasting en de waterschapslasten. Daarnaast regelt hij de aflossing van de eventuele lopende hypotheek op het huis en de betaling van de rekening aan de verkoopmakelaar. Het saldo dat overblijft maakt de notaris over op uw rekening. Het geld ontvang u nadat de akte is ingeschreven in het Kadaster. Dit is meestal één werkdag na de overdracht van u huis.

Officieel ben u geen eigenaar meer van uw huis, wanneer u de akte van levering bij de notaris hebt ondertekend en deze is ingeschreven bij het Kadaster.

Gerelateerde berichten

Zo houd je je meubels mooi met katten in huis

Je kunt niet ontkennen dat katten schattig zijn en dat ze een perfect huisdier zijn. Katten zijn echter nieuwsgierig en worden thuis vaak te actief....

Lees meer

Over ons

We zijn een blogsite met informatieve teksten. Check hoe het zit met meubels, inrichting en woonwaarde.

Contactgegevens

Via info @ bruinsmadekruif.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden